Off

Pikavippi, kallis vaiko todellisuudessa edullinen laina?

Monilla tulee sanasta pikavippi tai pikalaina mieleen kallis laina, jota ottavat vain pahimmassa hädässä olevat ihmiset. Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan yhtä surkea, mitä media on onnistunut ihmisten päähän iskostamaan. Todellisuudessa lainaa netistä hakevat nimittäin tuiki tavalliset työssäkäyvät ihmiset, ja suurin osa vippaajista maksaa lainansa mallikelpoisesti ajallaan takaisin.

Kuten yleisesti ajatellaan, eivät pikavippaajat siis ole joko humalaisia baari-iltojaan rahoittavia teinejä tai uhkapelaajia. Toki näitäkin on, mutta vain pieni murto-osa kaikista vippiä hakevista ihmisistä. Mediassa on kuitenkin paheksuttu vippejä mm. siitä, että ne ovat niin helposti saatavia ja uhkapelaajilla on helppo rahoittaa pelaamistaan.

Onko ongelma silti kuitenkaan todellisuudessa pikavipeissä? Eikö todellinen ongelma ole uhkapelaajan peliongelma eikä lainat joita tämä hakee? On ihan sama vaikka pikavipit kiellettäisiin kokonaan, niin ongelmapelaajat ja muut ongelmaiset jotka tarvitsevat rahaa tarpeidensa tyydyttämiseen, hakevat sitä lainaa jostakin.

Entä jos uhkapelaajat hakisivatkin lainaa pankista ja joutuisivat näin maksuvaikeuksiin? Nousisiko siitä samanlainen haloo kuin vippien kohdalla, ja oltaisiinko pankkeja kieltämässä kokonaan? Tuskin. Suomalaisilla on jostain syystä muodostunut pankeista sellainen kuva, kuin ne olisivat luotettavia ystäviä jotka tarjoavat edullisimpia mahdollisia lainoja.

Pankit tekevät kuitenkin voitollista liiketoimintaa siinä missä pikalainapalvelut ja muutkin yritykset. Pankkien tarjoamat kulutusluotot ovat itseasiassa selvästi vippejä kalliimpia lainoja. On ihan sama hakeeko lainaa netistä vai pankista, on kuluttajalla itsellään aina vastuu huolehtia, että pystyy maksamaan lainansa takaisin. Mistä tahansa lainaa hakeekaan, kerrotaan lainanhakijalle aina kyllä selvästi paljonko laina tulee maksamaan, ja milloin takaisinmaksu tulee suorittaa.

Kallis kuva pikavipeistä on onnistuttu luomaan todellisen vuosikoron avulla. Pikavippien todelliset vuosikorot saattavat olla useita satoja, pahimmillaan jopa tuhansia prosentteja. Moniko kuluttaja silti oikeasti ymmärtää, miten pikavippien todellinen vuosikorko lasketaan? Tuskin kovinkaan moni, sillä sitä eivät ymmärrä lähellekään kaikki maamme asioista päättävät henkilötkään.

Ei kukaan voi päätellä onko pikalaina oikeasti kallis vai edullinen jonkin prosenttiluvun perusteella, jos ei tiedä miten se on laskettu. Silti ihmiset vain sokeasti uskovat pikalainojen olevan törkeän kalliita, kun uutisissa niin on kerran sanottu. Median vaikutus suomalaisiin on pelottavan suuri. Toivottavasti tämäkin teksti vaikuttaa edes johonkin joka haluaa oikeasti selvittää, miten asiat todellisuudessa ovat.

This entry was posted in Pikavippi. Bookmark the permalink.

Comments are closed.